Uwaga na grzyby!

Dużo wilgoci oraz umiarkowana, dodatnia temperatura, to warunki, które grzyby lubią najbardziej. W niektórych częściach kraju mamy ich prawdziwy wysyp. Sporo grzybów pojawiło się także w lubelskich lasach, więc coraz więcej chętnych wybiera się na grzybobranie. O czym należy pamiętać, by smakowita uczta z własnoręcznie zebranych grzybów nie zakończyła się tragicznie?

Na grzybobranie, koniecznie zabieramy ze sobą „Atlas grzybów” i uważnie przyglądamy się każdemu „okazowi” wkładanemu do koszyka. Jeśli nie jesteśmy pewni, że grzyb jest jadalny, nie wkładamy go do koszyka. Starajmy się wybierać te, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rurek przypominających gąbkę. Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Mogą powodować co najwyżej zaburzenia pokarmowe.

Również lekarze przypominają jak co roku, by nie zbierać grzybów, co do których nie jesteśmy absolutnie pewni. Odradzają także ich kupno od przygodnych zbieraczy. Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka i temperatura, należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Udostępnij ten wpis!